Notícies

Sobre el concurs per la direcció del Centre Santa Mònica

Acaba de publicar-se la convocatòria per al concurs de direcció del “Projecte Santa Mònica. Centre de la creativitat”. Tots els interessats podeu consultar les bases i terminis en aquest enllaç.

Havent estudiat ràpidament el seu redactat, des de l’Associació Catalana de Crítics d’Art volem fer les següents consideracions:

1. Celebrem que el Departament de Cultura de la Generalitat hagi optat per la fórmula del concurs públic i  esperem que aquesta sigui la norma a partir d’ara en la direcció de tots els equipaments que depenen d’institucions públiques.

2. Celebrem, igualment, que, a partir del redactat de la convocatòria, sembla que la decisió final de la persona que es proposi serà consensuada per tots els membres de la comissió d’experts que s’han designat, la majoria d’elles alienes al propi departament, no com en recents convocatòries, on la majoria de membres eren funcionaris públics.

3. Entenem que el concurs pateix d’alguns problemes de configuració prèvia. D’entrada, no es demana un projecte de direcció pròpiament dit. La duració del projecte, de dos anys de llargària, fa difícil de pensar que el qui surti designat després del procés pugui desenvolupar unes línies massa singulars. Podrà programar, però diícilment podrà plantejar línies directrius innovadores. D’altra banda, en la llista d’objectius a assolir, es marca en sisena i última posició que les activitats que es desenvolupìn al centre han de “ser altaveu de les polítiques del Departament de Cultura”, frase que fa tèmer que hi hagi un poc aconsellable “marcatge” per part de la pròpia Conselleria. Tant de bo que això no sigui així.

4. Desitgem que, arran d’aquest concurs, s’estabilitzi la situació dels centres d’art de Catalunya, no solament de Santa Mònica, sinó de tots aquells que pertanyen a la Xarxa de Centres d’Art i d’aquells que puguin configurar-se. I que les arts visuals contemporànies tornin a tenir el pes crític i de debat que mai havien hagut de perdre.