Premis

Intervenció de presidència Premis ACCA 2018 – 35a edició

Molt bona nit a tothom i benvinguts a aquest acte de reconeixement, per part de l’Assemblea de la nostra associació, de les iniciatives i dels projectes que considerem més destacats de l’any 2018.

Moltes gràcies, Ferran, per l’acollida que any rere any ens feu en aquest auditori del MACBA. Un Museu que recentment ha estat el blanc de debats electoralistes amb la pretensió estèril d’enfrontar salut i cultura. La polèmica que s’ha generat, que sembla que ens obligui a posicionar-nos a favor del CAP o del MACBA, és falsa: els volem tots dos. I no només això. Els volem dotats per a un funcionament òptim, amb les infraestructures i també amb els pressupostos necessaris. Els veïns i les veïnes del Raval mereixen un CAP en condicions, i els ciutadans i les ciutadanes de Barcelona necessiten un Museu que sigui proa de l’art i del pensament contemporanis. Potser aquest conflicte ens ha de fer adonar que el MACBA necessita millorar la seva relació amb el veïnat, però també amb el sector professional. I que potser és el moment de posar els fonaments del seu patronat social. Només volem fer-te saber que des de l’ACCA donarem suport a aquesta iniciativa que ha de permetre que l’acció del museu sigui més permeable de portes enfora.

Després del teu missatge de benvinguda, comencem doncs l’acte amb la intervenció de presidència, en un moment en què sembla que ser president d’una associació cultural com la nostra –que vetlla per la cultura i per la llengua, per l’exercici de drets fonamentals com són el dret a la llibertat d’expressió, el dret a la manifestació i el dret a expressar-se democràticament davant les urnes– pot ser motiu de presó preventiva i de judici al Tribunal Suprem. Davant d’aquesta situació, cal plantejar-se si hem de mesurar les paraules de cada correu electrònic que escrivim o de cada intervenció pública que fem, o bé si hem de seguir els passos dels Jordis i continuar amb una lluita decidida en defensa de les llibertats i la capacitat de l’art i la cultura per tractar de forma crítica aspectes del present. És per això que avui, i des d’aquest acte, ens sumem a la reivindicació que actualment penja de la balconada del Palau de la Generalitat en favor de la LLIBERTAT D’OPINIÓ I D’EXPRESSIÓ, però també d’aquella altra que la Junta Electoral Central ha censurat, i que reclamava la LLIBERTAT dels PRESOS POLÍTICS I dels EXILIATS.

Revisant les intervencions que hem anat fent des que va entrar la nostra junta, ara ja fa tres anys, he tingut la sensació d’estar atrapada en el dia de la marmota, com aquella pel·lícula de Harold Ramis que evoca el mite de Sísif. I és que any rere any anem empenyent la pedra costa amunt i, abans d’arribar al cim, el roc cau rodolant… i tot torna a començar. Aquest any, com comentàvem abans, hem patit de nou pel MACBA, hem patit també per la Fundació Joan Miró, seguim patint per la finíssima corda fluixa sobre la qual transiten els centres d’art de la Xarxa, per les derives de l’Arts Santa Mònica…. Continuem, tot i que esperem que ja per molt poc temps, sense direcció a la Fabra i Coats; i també a Es Baluard. Desitgem que les nostres institucions surtin d’aquesta situació de precarietat econòmica, de personal, de projecte, de futur, però sobretot d’inestabilitat política, en la qual ja fa massa anys que es veuen immerses.

Donem la benvinguda a Mariàngela Vilallonga, la nova consellera de Cultura, i la quarta en els darrers dos anys, després de Santi Vila, Lluís Puig i Laura Borràs. Ens agradaria fer una crida als nostres polítics perquè confiïn en la capacitat transformadora de la cultura i de les polítiques culturals públiques, i que no les utilitzin en funció d’interessos particulars ni de promoció de sengles carreres. Reivindiquem, encara, que es restitueixi l’autonomia i les funcions executives del Consell Nacional de les Arts de Catalunya. Si volem que el Pla Integral algun dia deixi de ser un pla per començar a dibuixar realitats, tenim molta feina, i des de l’ACCA estem disposats a treballar plegats per aconseguir-ho.

Després de tants anys, seguim lluitant per la implementació de les bones pràctiques arreu. I en aquest sentit, permeteu-me recordar-vos que des de l’ACCA acabem d’impulsar i publicar tres models de contractació en relació amb les professions de la crítica d’art i el comissariat d’exposicions, i un document d’orientació en matèria d’honoraris que podem trobar a la nostra pàgina web, tant aquells que fem els encàrrecs des de les institucions com aquells que els rebem. Entre tots hem de continuar treballant perquè la nostra professió sigui respectada arreu, i perquè la crítica pugui ser això, una professió. De fet, avui estem aquí per celebrar-la!

Volem tenir un record per a dos membres històrics de l’ACCA que van deixar-nos l’any passat: Francesc Vicens i Giralt, primer director de la Fundació Miró, i Rosa Queralt, secretària de la primera junta de la nostra associació, en el marc de la qual va ser molt activa.

No vull acabar aquest parlament sense donar les gràcies a la Comissió de premis, que són els responsables de totes les candidatures que avui presentarem; als membres de l’ACCA, que amb els seus vots han escollit els premiats; i també als membres de la junta, que voluntàriament dediquen el temps que no tenen a organitzar un acte com aquest, i en especial a la Joana, la Bea, l’Aina i la Clàudia. Gràcies a totes!

Volem felicitar també els responsables dels projectes nominats i aquells que aquesta nit esdevindran guardonats i guardonades. Quines ganes de desvetllar-ho ja!

Abans de procedir a l’entrega de premis –per fer-ho més interessant o fer-vos patir una mica– volem aprofitar l’ocasió per fer-vos saber que la junta ha decidit fer membre d’honor de l’ACCA, per la seva rellevància en el context català i per la seva dilatada trajectòria, Daniel Giralt-Miracle, àmpliament conegut per tots vosaltres com a crític, comissari, director museístic, col·leccionista i, sobretot, com a president emèrit de la nostra associació i com a company de professió, sempre actiu i disposat. Glossarà aquest reconeixement en Josep Bracons.

Esperem que tots plegats gaudim d’aquest 35è acte de lliurament dels premis ACCA. Moltes gràcies.

Cèlia del Diego Thomas

Comparteix:
FacebookTwitterWhatsAppEmail