Premis

Guanyadors Premis ACCA 2021 – 38a edició

L’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA), hem celebrat la 38a edició de la gal·la dels Premis ACCA el passat 23 de març de 2022 a l’Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Durant l’acte, s’han presentat les 30 propostes finalistes repartides entre les sis categories: Espais i iniciatives, Projecte artístic, Recerca, Crítica, Comissariat i Educació. La llista de candidatures finalistes s’ha realitzat amb el suport d’una comissió designada per la junta de l’ACCA i ratificada per l’assemblea. Han format part d’aquesta comissió de selecció: Maria Garganté, Jorge Luis Marzo, Cloe Masotta, Albert Mercadé i Oriol Vilapuig.

La gal·la ha comptat amb l’obertura de la nova directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, la intervenció especial de l’escriptor i assagista Eloy Fernández Porta, així com la presentació de la nova Junta de l’ACCA, presidida per Albert Mercadé.

La banda sonora de la gal·la ha estat dissenyada per l’artista Laura Llaneli, i el fotògraf Marc Llibre Roig ha dut a terme el registre fotogràfic de l’esdeveniment. També vam poder gaudir d’un càtering a càrrec de Gastronomia Solidària de la Fundació Canpedró.

L’organització de la 38a edició dels Premis ACCA ha sigut possible gràcies al treball de l’equip de la Junta de l’ACCA i la coordinació tècnica de Roc Domingo Puig.

L’enhorabona a totes les premiades i a totes les finalistes! Les sis candidatures guanyadores dels PREMIS ACCA 2021-22, que han estat seleccionades per vot assembleari, són les següents:

 

Premi ESPAIS I INICIATIVES

ADDEND

La Morera de Montsant, Priorat (Tarragona)

Atorgat a Montserrat Cortadellas Bacaria i Francesc Vidal Vives

Per imprimir un segell crític i creatiu de gran rellevància en les nostres terres, i consolidar una xarxa de producció i projecció independent. Els seus nombrosos projectes han estat constantment exemples de resistència al desmantellament cultural que ha patit el territori.

 

Premi EDUCACIÓ

Art i Escola

ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de Vic

Atorgat a l’equip d’ACVIC i Centre de Recursos Pedagògics d’Osona

Per fomentar i facilitar, durant més de 10 anys, l’accés a l’art contemporani a infants i joves de totes les edats i de diferents punts del territori, i també l’empoderament dels i les docents a l’hora d’aplicar metodologies pròpies de l’àmbit artístic a l’educatiu.

 

Premi RECERCA

Tosquelles. Curar les institucions

Editorial Arcàdia

Atorgat a Joana Masó

Per configurar un extraordinari calidoscopi del psiquiatre català Francesc Tosquelles i de la primera meitat del s. XX, teixint una acurada i singular exploració dels moviments artístics, la pràctica psiquiàtrica i els pensaments polítics que gran part d’aquests processos perseguien.

 

Premi COMISSARIAT

El sentit de l’escultura

Fundació Joan Miró, Barcelona

Atorgat a David Bestué i Martina Millà

Per plantejar un assaig inèdit i renovador sobre l’escultura contemporània, amb una mirada oberta del camí emprès en l’escultura nacional i internacional des que, a mitjan anys seixanta, els artistes van fer-la baixar de la peanya enquistada de l’escultura moderna. Una de les mostres més completes i singulars mai dedicades a Catalunya.

 

Premi PROJECTE ARTÍSTIC

Guardar a fora

Mataró Art Contemporani; Can Manyé, Alella; El Masnou Arts Visuals; Fundació Palau, Caldes d’Estrac; Museu de Pintura, Sant Pol de Mar

Atorgat a Perejaume

Per constituir un treball poèticament, formalment i tècnicament complex, en el qual destaquem la voluntat de deslocalització en diferents espais, articulant i fent necessària la col·laboració entre múltiples municipis i entitats culturals.

 

Premi CRÍTICA D’ART

Art (in)útil. Sobre com el capitalisme desactiva la cultura

Editorial Raig Verd

Atorgat a Daniel Gasol

Per posar sobre la taula els mecanismes de legitimació institucionals i mediàtics que influeixen en la forma en què els artistes es validen o s’autovaliden en l’ecosistema artístic, i albirar possibles modes i escletxes de subversió per resistir a l’absorció institucional de les actuals pràctiques artístiques i polítiques.

 

Fotografies de Marc Llibre Roig
Comparteix:
FacebookTwitterWhatsAppEmail