Premis

Finalistes dels Premis ACCA 2017 – 34a edició

CANDIDATURES

Trenta finalistes repartits entre les 6 categories (Espais i iniciatives, Educació, Recerca, Crítica d’art, Comissariat i Projecte artístic) opten a la 34a edició dels Premis de l’Associació Catalana de Crítica d’Art 2017.

La llista de candidatures finalistes s’ha realitzat amb el suport d’una comissió designada per la junta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i ratificada per l’assemblea. Han format part d’aquesta comissió de selecció: Pilar Bonet, Victòria Combalia, Amanda Cuesta, Àlex Mitrani i Àlex Nogueras.

 

ESPAIS I INICIATIVES

Bombon Projects. Responsables: Bernat Daviu i Joana Roda. Galeria privada (bombonprojects.com)

DADA Object Trouvé. Responsables: Adrián Agudo, Esteller i Aythamy Armas. Galeria privada (cargocollective.com/dadastudios)

ADN Platform. Responsable: Miguel Ángel Sánchez. Plataforma de projectes expositius (www.adngaleria.com/ca/adnplatform/)

Capella de Sant Roc. Responsable: Jordi París. Espai de treball expositiu entre artistes i curadors emergents o consolidats (capellasantroc.cat)

PAAC. Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya. Organització professional del sector cultural (www.paac.cat)

 

EDUCACIÓ

Alehop! Exploradors Urbans. Responsables: Anita García. Projecte d’activitats, derives situacionistes, tallers i accions co-creatives per a nens/nenes i famílies (alehopexploradoresurbanos.blogspot.com.es/)

Big Draw. La festa del dibuix. Responsable: Anna Guarro, del Museu Picasso. Jornada de tallers oberta a tots els públics, amb agents del món de l’art vinculats al dibuix (www.museupicasso.bcn.cat/bigdraw/)

El relat d’una exposició. Responsables: Gisel Noè i equip del MAC Mataró. Realització d’una exposició d’art contemporani a càrrec dels nens i nenes de 5è de primària de l’Escola Angeleta Ferrer i l’Escola Montserrat Solà de Mataró (www.mataroartcontemporani.cat/blog/el-relat-duna-exposicio)

Joc de dames. Responsables: Cristina Simó Espinosa, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, i Noemí Nus, de Peperepep Cultural. Ruta turística pel patrimoni medieval català amb perspectiva de gènere (www.ecomuseu.com/joc-de-dames)

Grand Tour. Responsable: Clara Garí, del Centre de Cultura Contemporània Nau Côclea. Viatge anual a peu pel territori català amb artistes de diferents disciplines (elgrandtour.net)

 

RECERCA

Olga Sacharoff: Pintura, poesia i emancipació. Responsable: Elina Norandi. Exposició articulada en un ric itinerari iconogràfic de les temàtiques més significatives i recurrents de l’obra de l’artista avantguardista Olga Sacharoff (www.museuart.com/exhibition/olga-sacharoff-pintura-poesia-emancipacio)

Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes. Responsable: David Santaeulària. Primera  retrospectiva integral de Jaume Sans que redescobreix l’artista i el seu context. Edició d’un bloc actiu durant el procés de recerca i d’una publicació recopilatòria (static.culturamataro.cat/actes/documents/8a314c955f2995dec2aa2a9fbea5be58.pdf)

Ismael Smith i la bellesa dels monstres. Responsable: Josep Casamartina i Parassols. Exposició i catàleg de la primera exposició panoràmica sobre Ismael Smith. (www.museunacional.cat/es/ismael-smith-la-belleza-y-los-monstruos)

Blackout, Tres. Responsable: Valentín Roma, de La Virreina Centre de la Imatge. Exposició antològica de l’artista Tres que aborda el seu tema recurrent, el silenci, a través de pintures, escultures, collages i vídeos de les seves performances. Homenatge després de cinc mesos de la seva mort (ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/es/exposiciones/blackout/73)

Dalí i Barcelona. Responsable: Ricard Mas. Llibre de recerca amb gran quantitat de material inèdit, gràfic, periodístic, biogràfic i literari sobre les relacions entre Dalí i la ciutat de Barcelona (ajuntament.barcelona.cat/barcelonallibres/es/publicacions/dali-i-barcelona)

 

CRÍTICA

Sonia Fernández Pan. Projecte independent de crítica d’art contemporani i comissariat de projectes expositius (esnorquel.es)

Teatron. Responsables: Rubén Ramos, Fernando Gandasegui i Roger Adam. Plataforma online independent creada per a una comunitat d’usuaris interessats en la creació transdisciplinar i provinents d’una versió expandida de les arts en viu (tea-tron.com)

Irina Mutt. Projecte crític personal a través de l’escriptura, la gestió, la intervenció i la curadoria (a-desk.org/ca/magazine/archivo-irina-mutt-encarnada)

Polititzacions del malestar. Responsables: Nora Ancarola, Daniel Gasol i Laia Manonelles. Llibre vinculat a un projecte interdisciplinari que reflexiona sobre el paper de l’art i els processos creatius com a canalització del malestar sociopolític actual (polititzacionsdelmalestar.org)

Cielo. Responsable: David G. Torres. Text crític –per tant, personal– sobre les històries del món de l’art a finals dels setanta i anys vuitanta als Estats Units i a Europa. (www.davidgtorres.net/spip/)

 

COMISSARIAT

Alberto Peral i Sinead Spelman. Per la temporada 2017 Halfhouse. Halfhouse és una fusió de casa i espai d’intercanvi artístic, que acull iniciatives i projectes d’art independents, exposicions, residències, xerrades, etc (www.halfhouse.org)

Manuel Segade. Per “Fi de partida. Duchamp, els escacs i les avantguardes” a la Fundació Miró de Barcelona. Exposició que planteja un anàlisi des de les avantguardes del segle XX fins a l’arribada de l’art conceptual mitjançant la hipòtesi del joc d’escacs com a fons continu d’inspiració (www.fmirobcn.org/ca/exposicions/5708/fi-de-partida-duchamp-els-escacs-i-les-avantguardes)

Sergi Aguilar. Per “Fernando Vijande. Retrat 1971-1987” a la Fundació Suñol. Exposició retrospectiva que mostra la trajectòria i la línia personal del galerista i marxant d’art Fernando Vijande entre els anys 1971 i 1980 amb obres de 51 artistes (www.fundaciosunol.org/es/event/fernando-vijande19711986/)

David Armengol. Per “Entusiasme. El respte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA”. Projecte de la Diputació de Barcelona i el MACBA. Aproximació a una selecció d’obres de la col·lecció MACBA mitjançant cinc lectures de l’acte entusiasta en els processos creatius dels artistes (www.diba.cat/es/web/oda/entusiasme)

Valentín Roma. Per “Paula Rego. Lèxic familiar” a La Virreina Centre de la Imatge. Exposició retrospectiva que recorre l’obra de l’artista Paula Rego a través de les seves temàtiques més destacades, facetes personals i relacions amb altres artistes (ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/exposicions/lexic-familiar/121)

 

PROJECTE ARTÍSTIC

La pràctica impossibilitat del dejuni. De Jaume Pitarch. Exposició de la trajectòria de Jaume Pitarch presentada sense voluntat retrospectiva al Centre d’Art Tecla Sala (www.teclasala.net/detallActe.aspx?1PUJaEsta7Hcd2P9uLYaFTfGyQ0LNMvKiWYQ0ggqazCmnrgqazB)

La capsa entròpica (El Museu d’objectes perduts). De Francesc Torres. Exposició d’obres recuperades dels segles XIX i XX del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya MNAC (www.museunacional.cat/ca/la-capsa-entropica-collisions-dhistoria-i-cultura)

Plastic Mantra. D’Eulàlia Valldosera. Vídeo, exhibit al Centre d’art la Panera de Lleida, que invita a reflexionar sobre la unió del cos i la natura mitjançant l’encarnació de l’artista en la Sibil·la Cumana (vimeo.com/193928651)

Idoia Monton. D’Idoia Monton. Mostra individual de pintura al Centre de creació La Escocesa, com a resultat de la seva residència artística (idoiamonton.com)

De oficio. De Juan Luis Moraza. Exposició, a la galeria Estrany de la Mota, entorn a la lògica del treball en diferents aspectes de la vida (estranydelamota.com/juan-luis-moraza-de-oficio/)

 

Felicitats a tots els finalistes!

El/Les guanyadors/es es donaran a conèixer el proper 12 d’abril a les 19h a l’auditori del MACBA per a l’entrega dels Premis ACCA 2017. Us hi esperem!

 

 

Comparteix:
FacebookTwitterWhatsAppEmail