Premis

Comissió dels Premis ACCA 2019 – 36a edició

Comissió dels premis ACCA 2019 – 36a edició

Per quart any consecutiu, els premis ACCA compten amb una comissió de 5 persones convidades que s’encarreguen de formar una llista amb les propostes finalistes per tal que l’assembla les sotmeti a votació. Aquest any la comissió està conformada per:

 

MERCÈ ALSINA

Crítica d’art i membre de l’ACCA. Ha treballat en premsa especialitzada i televisió.

Doctora en Història i Teoria de les Arts per la UB (2018). Forma part del grup d’Investigació Art, Globalització, Interculturalitat de la UB. És també docent en el curs d’Escriptura crítica del programa ON MEDIATION (UB); en el Màster en Arquitectura Efímera i Disseny d’Espais Temporals, Elisava/UPF (fins al 2017); i impulsora del curs de l’ACCA Comissariat i gestió d’exposicions.

Com a directora artística de l’espai pluridisciplinari i autogestionat ARTUAL (1986-1996) ha comissariat exposicions dels artistes Vera Chaves, Robert Rutman, Domènec, Jordi Cuyàs, Octavi Comeron, Pep Admetlla, Zush, entre d’altres. Com a directora artística de la GALERIA 44 (2000-2007) ha realitzat exposicions amb els artistes Carlos Pazos, Pere Noguera, Katrin Korfmann, Chema Alvargonzález, María Cañas, Pep Dardanyà, Antonio Ortega, Maite Vieta, etc. Com a responsable del projecte Santcorneliarts, a Cardedeu, Joan Brossa, Francesc Abad, Esther Ibarrola, Jordi Benito, Àlvar Calvet, Mireia Masó, Yamandú Canosa etc.; el comissariat del cicle ‘Confluències en un interval’, al Museu Abelló (2005-2007), amb Carlos Pazos, Luis Bisbe, Albert Bayona, Mariana Sarraute, David Ymbernon, etc. Actualment és co-comissària del projecte santcorneliarts(2), Cardedeu, amb exposicions de Lluís Alabern, Albert Bayona, Laia Estruch, Toni Giró, Lola Lasurt, Vanessa Pey, Aureli Ruiz; entre d’altres.

 

OLIVIER COLLET

Llicenciat en arquitectura (París, França 2018). Programa PEI del MACBA (2014-2015) tutoritzat per Paul Preciado.

Fundador de Homesession (2007). Director artístic a Galeria JOAN PRATS des de 2015 i director de Cyan gallery (Barcelona 2013-2015). També des del 2015, gestiona el programa educatiu Polaritats de la Universitat de Belles Arts de Barcelona, ​​en el que intervenen artistes per impartir conferències i tallers. En el marc de Homesession també organitza un programa de residències artístiques per a artistes estrangers i atorgar beques per a estades d’artistes nacionals a Valence (França), Londres (Regne Unit), Belgrad (Russia).

La seva pràctica com a comissari s’inicia amb experimentacions expositives organitzades des d’un entorn domèstic. El procés creatiu i el vincle comunitari constitueixen els nodes del seu acostament a les pràctiques artístiques contemporànies. En aquest marc, està especialment interessat per treballs que mobilitzen l’art i la vida, la performance i els límits de la sala d’exposició. Ha col·laborat, entre altres, amb els artistes Laia Abril, Pauline Bastard, Erick Beltrán, Robert Cahen, Hannah Colllins, Fito Conesa, Jordi Ferreiro, Lola Gonzàlez, Fran Meana, Antoni Muntadas, Perejaume, Mario Santamaria, Marc Vives.

 

TERESA GRANDAS

Llicenciada en Història de l’art i estudis de Filosofia. Conservadora d’exposicions del MACBA, on treballa des del 1996.

Ha comissariat, entre altres, els projectes “Domènec. Ni aquí ni enlloc” (MACBA, 2018; Ateneo Art Gallery Manila, 2019); “Poesia Brossa”, amb Pedro G. Romero (MACBA, 2017-18; Vitoria 2018); “Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80” (MACBA, 2016-2017; Pamplona 2018); “Video-nou. A case study in the Spanish Transition” (Van Abbe Museum, Eindhoven 2016); “La passió segons Carol Rama”, amb Paul B. Preciado (MACBA, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Espoo Museum of Modern Art, Irish Museum of Modern Art, Galleria Arte Moderna Torino (2014-2016); “Eulàlia Grau. Mai no he pintat àngels daurats” (MACBA 2013); “La utopia és possible. ICSID. Eivissa, 1971”, amb Daniel Giral-Miracle (MACBA 2012; Museu d’Art Contemporani d’Eivissa 2013); “Àngels Ribé. En el laberint, 1969-1984” (MACBA 2011); “Paral.lel Benet Rossell”, co-comissariada amb Bartomeu Marí (MACBA, 2010-2011); “Palazuelo. Procés de treball”, co-comissariada amb Manuel J. Borja-Villel (MACBA 2006, Museo Guggenheim Bilbao 2007; MAMBO Bogotá i Pinacoteca Sao Paulo, 2008).

També és membre de l’equip de direcció de continguts i curatorial de “Desacuerdos. Sobre art, política i esfera pública a l’estat espanyol”, un projecte d’investigació, activitats, exposicions (MACBA i Centro José Guerrero Granada) i tres publicaciones, co-produit per MACBA, UNIA Arte y Pensamiento-Universidad Internacional de Andalucía, Arteleku-Diputación Foralde Gipuzkoa, amb Centro José Guerrero Granada (2003-2005).

 

MARIA PALAU

Llicenciada en periodisme per la UAB. Redactora d’arts visuals del diari El Punt Avui des d’on, més enllà de seguir l’agenda d’exposicions i activitats estrictament d’actualitat, elabora reportatges més a fons sobre l’estat del sector, les polítiques culturals i temes patrimonials.

Ha participat en l’elaboració de catàlegs d’exposicions i en jurats de concursos tant per a institucions públiques com privades.

El 2014 va rebre el premi GAC (Galeries d’Art de Catalunya) a la crítica d’art, per la cobertura informativa de l’activitat galerística del país i, específicament, per la sèrie de reportatges De cara a la galeria, dedicada als espais tant de trajectòria com de nova creació, que es va publicar al suplement Cultura. El 2017 va ser distingida amb el premi a la crítica d’art que concedeix l’ACCA, per una altra àmplia sèrie, Situació crítica, en aquest cas d’entrevistes a mig centenar de crítics d’art catalans de referència de diverses generacions i interessos, també publicat al suplement Cultura.

 

FRANCESC TORRES

Artista visual. El 1974 s’estableix a Nova York on té la residència des d’aleshores. Des de l’octubre de 2001 és a Barcelona per una estada indefinida.

Premi Nacional d’Arts Plàstiques i d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya. Ha obtingut la càtedra del Juan Carlos I Center for Spanish Culture and Civilization a la New York University (NYU). El seu treball es a nombroses col·leccions publiques i institucionals arreu del món. També ha realitzat, treballs permanents en espai públic. És comissari d’exposicions i col·labora en diverses publicacions i diaris. Ha sigut president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya.

Va representar Catalunya a la Biennal de Venècia de 2013 i ha exposat al Whitney Museum of American Art (NY), al Museum of Modern Art (NY), al Carnegie Institute (Pittsburgh), a Los Angeles Museum of Contemporary Art,  a la Nationalgalerie (Berlin), al Stedelijk Museum (Amsterdam), al Rudolfinum de Praga, al Museu Estatal Rus (Sant Petersburg), al Massachusetts Institute of Technology, MIT (Cambridge, Mass.), al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid, retrospectiva), al Museu Guggenheim Bilbao, la Fundació Joan Miró, a l’Institut Valencià d’Art Modern IVAM (València), al Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona), al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, entre d’altres.

Comparteix:
FacebookTwitterWhatsAppEmail