Notícies

No llibres = no pensar

La Carme Grandas ens envia aquest text “indignat” sobre la desaparició de la llibreria Les Punxes, una més de les que han tancat en els darrers temps.

Molts encara potser no ho sabeu però la llibreria Les Punxes va tancar les seves portes a començament de maig. La darrera Diada de Sant Jordi va tenir força visitants però no va ser prou per evitar el seu tancament. Ara és completament buida, ni prestatges hi romanen dintre. Quantes llibreries més hauran de fer el mateix?

Un altre valor desaparegut, primer va ser Ona, la va seguir Garbí, Catalònia, ara és Les Punxes i vés a saber quines i quantes em deixo i les que augmentaran la llista. La nostra llengua no dóna en un país on tenir un llibre a les mans, gaudir del plaer del seu contingut i fins i tot de la seva enquadernació o il·lustracions, i compartir-lo segueix essent minoritari i, ara, s’hi afegeix aquesta crisi induïda.

D’acord en què totes aquestes llibreries són privades, que l’Institut Ramon Llull fa el que pot amb els seus pressupostos, però un ajut institucional, sí, un cop més institucional, podria ser d’utilitat. Ja sabem que la Generalitat te les arques buides i les tisores a mà, però i la Diputació?, i l’Ajuntament?

Temps de tempestes turbulentes com a ciclons per a les llibreries i els llibres.

Per cert, aprofito per comentar-vos que la plaça Can Felipa del Poblenou canviarà de nom el proper primer de juny i portarà el de Josep Maria Huertas. Vell amic i company en tasques ingents com la realització de la primera fase del Museu Virtual de l’Art Públic de Barcelona (www.bcn.cat/artpublic). Huertas, com a periodista i portaveu dels barris oblidats per les administracions, s’ho mereix, però també dol que amb l’amenaça de desaparició de les activitats culturals de Can Felipa, la plaça també perdi el nom.

I acabo retent un brevíssim homenatge a un cantautor que estimava Barcelona, Georges Moustaki, apropiant-me de la seva frase: “C’est l’avenir qui le dira…”

Carme Grandas