Notícies

Carta oberta a la comunitat artística de Barcelona Producció

Necessitem que es convoqui Barcelona Producció 2021

La comunitat d’artistes, comissaris, crítics, investigadors i altres professionals del sector de les arts visuals contemporànies de la nostra ciutat, que al llarg dels anys hem format part i seguit amb interès les convocatòries Barcelona Producció de La Capella, estem preocupats. La crisi de la Covid-19 ha generat un daltabaix social que ha afectat la totalitat de la població, a la nostra vida en comú i moltes de les coses que pensàvem teníem garantides han quedat en suspens. Tots aquells sectors que abans de la crisi i el confinament ja eren fràgils, com és el de la cultura i especialment el de les arts visuals contemporànies, han quedat encara més precaris.

Amb la majoria de programacions d’activitats públiques afectades i en una situació de gran incertesa, la principal i gairebé única via de suport són les convocatòries d’ajuts públics, que s’han convertit en una salvació pel nostre sector. Creiem indispensable i urgent que les institucions assegurin i reforcin les convocatòries existents, a més a més de pensar-ne d’extraordinàries. Per això necessitem que l’Ajuntament de Barcelona faci pública ja la convocatòria d’ajuts del programa Barcelona Producció 2021.

Barcelona Producció és l’única convocatòria impulsada per l’Ajuntament de Barcelona destinada a incentivar la producció en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies. Va néixer el 2006 comptant amb la participació d’artistes i professionals del sector a través d’una convocatòria oberta i una selecció de projectes amb jurats independents. Un programa històric que s’ha convertit en un dels eixos fonamentals del context cultural de la ciutat. Un programa divers que ha crescut adaptant-se a l’evolució dels llenguatges contemporanis i les necessitats dels creadors. Mostra d’això és que no només impulsa programes d’exposicions (exposicions individuals i comissariat) a La Capella, sinó també projectes deslocalitzats, d’investigació, de publicació, d’acció en viu, de creació transdisciplinària i mitjans digitals i projectes de mediació. Amb aquesta iniciativa, La Capella ofereix un suport a les necessitats econòmiques i de producció de la comunitat artística de Barcelona i la seva àrea d’influència, amb l’objectiu d’acostar a tots els públics les línies discursives de l’art actual.

Barcelona Producció entén que el suport institucional a la producció artística va més enllà de la simple subvenció econòmica i en suma d’altres per a la materialització dels projectes, a través d’una convocatòria amb unes condicions de selecció que possibiliten als autors dels projectes concórrer de forma transparent i sense intermediacions. Barcelona Producció compta amb un jurat rotatiu format per cinc reconeguts professionals, independents de la institució,

que seleccionen els projectes dels artistes, comissaris i mediadors en el procés de treball. També assessoren, recolzen i acompanyen als seleccionats en funció de les necessitats particulars de cada projecte, i alhora, estableixen un diàleg amb la direcció i l’equip tècnic de La Capella amb l’objectiu d’atendre entre tothom les contingències i fer millores en cada convocatòria. Compromesa amb les bones pràctiques professionals Barcelona Producció garanteix que els qui opten a la convocatòria coneguin prèviament les condicions en què es desenvoluparà el seu projecte, els honoraris que percebran per la seva feina i el pressupost destinat a les despeses de producció i presentació de la seva obra.

Les catorze edicions de Barcelona Producció han possibilitat la creació de més d’un centenar de projectes alguns dels quals han rebut prestigiosos reconeixements i projecció internacional, inclòs el Premi Ciutat de Barcelona el 2016. La recent jubilació de l’Oriol Gual, director de La Capella des del 1994, qui ha vetllat per la continuació de la convocatòria, no pot ser l’excusa de l’Ajuntament de Barcelona per endarrerir més la nova convocatòria de Barcelona Producció que en aquesta època de l’any ja hauria d’estar resolent-se per tal que

els projectes que s’haurien de produir el 2021 ja es poguessin començar a preparar.

Donada la situació de crisi en què ens trobem, considerem que és del tot imprescindible que els programes de suport a la creació i la recerca dirigides a aquest àmbit professional es reforcin, i fins i tot —com ja han fet d’altres institucions i espais—, augmentin la dotació econòmica. Per això demanem a l’Ajuntament de Barcelona que faci pública la nova convocatòria de Barcelona Producció de manera imminent.

Llarga vida a Barcelona Producció i amb més dotació!

Signatura
La comunitat artística de BCN Producció

Pots consultar les adhesions en aquest enllaç i sumar la teva signatura omplint aquest formulari