Notícies

Manifest pel futur del MACBA

Manifest pel futur del MACBA

Salut i cultura, tot per al Raval

El futur del MACBA està en risc i amb ell, la cultura a Barcelona i la millora del Raval, per un fals debat amb un equipament de salut en un context electoral.

L’Ajuntament ha anunciat que proposarà al Ple la retirada al MACBA de l’edifici de la Capella de la Misericòrdia cedit fa cinc anys i on el museu té programada l’ampliació per ubicar-hi la col·lecció permanent.

El govern municipal vol ubicar a la Capella el nou CAP del Raval Nord.

D’aquesta manera, l’Ajuntament li treu al museu l’única possibilitat de creixement sostenible i necessari que té al costat.

Sabem, però, que hi ha una solució que permetria ampliar i millorar els dos equipaments sense haver-ne de renunciar a cap.

El MACBA ha estat i és un agent transformador social del barri i ho ha de seguir sent participant en la solució dels reptes actuals. Juntament amb el CCCB, la UB, la URL, la Filmoteca, l’Escola Massana, el Liceu, el Conservatori del Liceu i el Taller de Músics és un eix vertebrador d’un dels barris més complexos de la ciutat i museu de referència internacional.

El MACBA es va projectar als anys vuitanta per ajudar el Raval i apropar l’art contemporani a la ciutat de Barcelona. Trenta anys després, el museu desenvolupa una gran activitat expositiva i de programes educatius. Però el fons de la Col·lecció, amb sis mil obres, no es pot exposar de forma permanent per manca d’espai. L’edifici Meier és insuficient, i els edificis del Convent dels Àngels, catalogats com a Patrimoni Històric de la ciutat, permeten mostrar instal·lacions, vídeoart i dur a terme l’activitat dels programes públics, però no exposar la Col·lecció permanent.

La Capella de la Misericòrdia és l’únic edifici contigu disponible que es pot connectar arquitectònicament al MACBA facilitant la logística d’obres i el recorregut als visitants. Una ubicació alternativa “espai satèl·lit” suposaria construir un nou equipament a la ciutat, amb les dificultats de costos i gestió que això implica.

L’Ajuntament i els òrgans de govern del museu van aprovar un Pla Estratègic de desenvolupament del MACBA, en el qual s’ha estat treballant durant els darrers anys. La clau d’aquest Pla és la remodelació de la Capella per mostrar de manera permanent la Col·lecció.  L’execució d’aquest Pla es va retardar a causa de la manca de recursos públics per tirar endavant el projecte durant els anys més complicats de la crisi econòmica i la situació política. Actualment el Ministeri de Cultura i la Generalitat s’han compromès a aportar més de la meitat dels fons necessaris per dur a terme l’ampliació de forma immediata.

Tanmateix, però, el Raval necessita un centre de salut millor que proporcioni als veïns unes instal·lacions de qualitat per al seu benestar.

Existeix un projecte encarregat pel Departament de Cultura i l’Ajuntameny de Barcelona que demostra que existeix una alternativa real per a la reforma respectuosa del CAP en el singular edifici “Dispensari Antituberculós” fet per Sert, Subirana i Torres, construït el 1934, i la construcció d’un nou edifici colindant.

Davant d’aquesta situació, des del sector cultural, constatem, doncs, que hi ha una solució inclusiva que, sense les presses electorals, permetria el desenvolupament dels dos projectes.

Per això, els sotasignants d’aquest manifest defensem que es mantingui l’ampliació del MACBA a la Capella de la Misericòrdia.

Creiem que és possible millorar la sanitat pública sense que això vagi en detriment de la dinamització de la cultura, la qual permet construir una societat més crítica, més formada i més capaç d’entendre tot allò que l’envolta.

Volem salut i volem cultura, tot per al Raval

Si vols signar el manifest, omple el formulari.