Formació

Commemoració del centenari del cubisme a Barcelona. 1912-2012

L’any 2012 s’han complert 100 anys de l’ Exposició d’Art Cubista a Barceloona, que tingué lloc del 20 d’abril al 10 de maig de 1912, a les Galeries Dalmau del carrer Portaferrissa, 18, una de les primeres d’aquesta tendència a nivell mundial. Aquesta exposició, gairebé paral•lela al XXVIII Saló d’ Artistes Independents a París, va ser la cinquena mostra oficial d’aquesta tendència, la segona que es duia a terme fora de París i la primera que se celebrava en una galeria privada.

L’exposició va significar un revulsiu en el panorama del classicisme noucentista, que s’acaba d’instaurar com a model estètic de la mà d’ Eugeni d’ Ors, sobretot per la presència d’una obra inquietant i inclassificable de Marcel Duchamp titulada Nu baixant l’escala núm. 2, segona versió d’una figura mecanicista desdoblada en plecs de moviment aparent i d’ascendència futurista. Una estètica maquinista que tampoc no encaixava amb el cubisme de Picasso o Braque, derivat d’una alternativa a la perspectiva il•lusionista clàssica. El Nu baixant l’escala despertà agres polèmiques a la premsa pel seu “cubisme futurista” i per trencar l’ ideal de bellesa del nu femení en relació al model clàssic basat en la naturalesa. Menys conflictiva va ser la pintura Sonata, de 1911, del mateix autor.

Al costat d’aquesta obra que triomfaria un any més tard a l’ Armory Show de Nova York (1913), es van poder veure a Barcelona obres avui històriques de d’altres autors com Albert Gleizes, Jean Metzinger, Marie Laurencin, Juan Gris, Augusto Agero i Le Fauconnier. Estava prevista la participació de Fernand Léger, però finalment no hi va ser, malgrat que el seu nom consti al cartell de l’exposició.

L’ ACCA ha volgut recordar aquesta efemèride al web recollint diversos textos i bibliografia sobre aquest tema, a partir de les anàlisis històriques recents que s’han dut a terme sobre l’ impacte d’aquesta exposició en l’arrelament de l’avantguarda artística a la ciutat de Barcelona.


El caso Du Champ

Marcel Duchamp, Nu baixant l’escala, 1912

Marcelo Duchamp, Sonata, 1911

 

DESCARREGAR “EL CASO DU CHAMP”

ALTRE DOCUMENTS


Rafael Santos Torroella, “1912: Los pintores cubistas en Barcelona. Del Románico al Pop art”, 1996
descarregar
Jaume Vidal Oliveras, “El cubisme i Barcelona”, Avui, 27.12.1989
descarregar
Josep Murgades, “Visió noucentista del Cubisme segons Ors”. Els anys vint en els Països Catalans. (Noucentisme/avantguarda), 1996-1997
descarregar
Catàleg de l’Exposició d’Art Cubista, Galeries Dalmau, 1912
descarregar
Premsa de l’exposició d’Art Cubista, 1911-1913
descarregar
Recerca bibliogràfica sobre l’ Exposició d’ Art Cubista a Barcelona:

  • Mercè Vidal; “1912. L’Exposició d’Art Cubista de les Galaleries Dalmau”, Col•lecció Les Arts i Els Artistes, Breviari, núm.6, Barcelona: Universitat de Barcelona, 1996.
  • Parcerisas, Pilar; “Duchamp en España”, Madrid: Siruela, 2009
  • Vidal i Oliveras, Josep Dalmau. L’aventura per l’art modern, Manresa: Fundació Caixa de Manresa, 1993
  • Vidal i Oliveras, Jaume; “Josep Dalmau. El primer marxant de Joan Miró”, a Miró, Dalmau, Gasch. L’aventura per l’art modern, 1918-1937, Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1993 (catàleg).
  • DD.AA. A.C. Avantguardes a Catalunya, 1906-1939, Fundació Caixa Catalunya, 1992 (Catàleg).