Notícies

En memòria de Xavier Triadó Subirana

El mes passat va morir un jove col·lega nostre, Xavier Triadó Subirana. Fill de col·legues estimats, també, la notícia ens ha deixat commoguts. La Rosa Maria Subirana ha accedit a què pengem el text que ella mateixa va preparar per a l’acte d’homenatge que la Universitat de Barcelona li va dedicar. Li agraïm molt, ningú millor que ella per fer un apressat retrat del Xavier. L’Associació Catalana de Crítics d’Art vol acompanyar tota la família i tots els amics del Xavier en aquests moments.

Xavier Triadó Subirana

Historiador de l’Art

Barcelona, 7 de maig de 1978

Boracay (Filipines), 13 d’agost de 2013

Va créixer en un entorn plenament vinculat a la Història de l’Art: pares historiadors d’aquesta disciplina, estanteries plenes de llibres… Són moltes les converses artístiques que va anar escoltant al llarg dels anys, tant dins l’àmbit estrictament familiar, com les que els pares compartien amb els amics i companys de professió. Són molts els viatges nacionals i internacionals en els que participà des de molt petit, i molts els museus i col·leccions que va anar coneixent al llarg del temps. Poc a poc, l’essència de l’Art es va anar filtrant i acabà donant peu a la projecció de la seva vida professional.

Educat al barceloní Col·legi dels Jesuïtes de Sarrià, completà la seva formació al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, del qual en formà part com a becari de FPI (Formació de Personal Investigador). D’aquesta etapa cal destacar la seva impartició de docència universitària i la seva vinculació en l’organització de Jornades i Seminaris de recerca relacionats amb l’equip d’investigació dirigit per la Dra. Lourdes Cirlot. De fet, les seves primeres publicacions es corresponen a les Comunicacions presentades sobre el seu projecte de tesi.

Acabada la beca UB, realitzà diverses col·laboracions en editorials i fundacions d’Art, com és el cas de les de La Caixa o dels Amics dels Museus de Catalunya. Finalment, aconseguí una plaça com a editor i documentalista a l’Editorial Vicens Vives, des de la qual va continuar col·laboratorant amb el nostre Departament. Cal remarcar que, des de l’inici del nostre Máster en Estudis avançats en Història de l’Art, anualment va participar com a docent en l’assignatura “El món editorial en l’Art”, va tutoritzar les Pràctiques Externes dels alumnes que escollien dur a terme una experiència en l’àmbit editorial i, sempre que se li requerí, formà part de les Comissions Avaluadores dels TFM (Treball Fi de Màster) vinculats als processos editorials. Actualment estava immers en la preparació d’un curs organitzat per la Fundació Universitària Martí l’Humà, el qual havia de portar a terme en el 2013-2014. Pel que fa a la recerca, d’entre altres projectes, ha deixat inacabada una extensa monografia sobre la vida i obra del pintor Enric Galwey.

Tot i que en edicions més generals aportà els seus coneixements artístics a altres períodes, els seus estudis i les seves publicacions es corresponen majoritariàment a l’Art Contemporani. El primer llibre el dedicà a Kandinsky (2001) i els següents a Toulouse Lautrec i Chillida, tots ells formant part d’una mateixa col·lecció, “Genios del Arte”, editats per Susaeta. Havia escrit, també, el dedicat a Miquel Barceló, però aquest pintor va
considerar que no era un historiador conegut i, sense llegir el text, es va negar a cedir els drets d’imatge. No permetrem que la feina realitzada quedi per sempre més en el sac de l’oblit, motiu pel qual el traurem a la llum ben aviat, evidentment sense imatges. Amb el seu pare, Joan Ramon Triadó, redactà el volum 9è de “Arte Carroggio” titulat El Paisaje. De Giotto a Antonio Lòpez (2007). Una altra publicació de Xavier Triadó Subirana fou editada per aquelles mateixes dates per Lunwerg Editores, Nuestros tesoros. 7 lugares mágicos del arte español. L’any següent publicà dues monografies dedicades als pintors Modest Urgell i Francesc Gimeno, totes dues dins la col·lecció “Grans Genís de l’Art a Catalunya”, a cura de Ciro Ediciones. Així mateix, fou l’autor aquell mateix any del volum dedicat a El siglo XX de la “Historia del Arte” publicada per Ediciones Rueda.

Coordinat per Francesc Fontbona, redactà alguns capítols de l’edició del llibre, Testimonis artístics. Ateneu barcelonés, els fons del qual s’havia responsabilitzat de catalogar. Juntament amb Maribel Pendàs i Joan Ramon Triadó és autor del llibre de text destinat als estudiants de Batxillerat, Història de l’Art, editat des del 2009 per l’editorial Vicenç Vives i del qual estava ocupant-se de la nova reedició. Ara estava treballant en la redacció d’un diccionari sobre termes artístics.

Fins aquí un breu resum de les seves activitats com a Historiador de l’Art. De les qualitats com a docent en són testimoni tots els alumnes que van poder gaudir dels seus coneixements i del seu tracte humà. Tots som plenament conscients que hem perdut un bon professional i una excel·lent persona, a la qual mai podrem oblidar.

Ens ha deixat sobtadament amb només 35 anys. Des del Departament d’Història de l’Art, professors i alumnes li volem dedicar un molt sentit i merescut homenatge. Per sempre mès perviurà amb nosaltres.

Rosa Maria Subirana Rebull
Màster Oficial de la Universidad de Barcelona
Estudis avançats en Història de l’Art
Coordinadora Acadèmica