Notícies

Daniel Giralt-Miracle rep la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

El proper dilluns 28 d’octubre, a les 6 de la tarda, el nostre company Daniel Giralt-Miracle rebrà, de mans de l’alcaldessa Ada Colau, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona.

La sessió plenària del Consell Municipal aprovà en la sessió del passat mes de febrer el lliurament quatre medalles, una Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Arcadi Oliveres per la seva trajectòria a favor dels drets humans i tres Medalles d’Or al Mèrit Cultural per a Anna Maleras, Cesc Gelabert i Daniel Giralt-Miracle.

El Ple municipal reconeix Arcadi Oliveres, per la seva incansable trajectòria en favor de la pau i del desarmament, pel seu impuls entusiasta a nombroses iniciatives en favor del drets humans i la justícia social i pel seu ferm compromís amb el progrés de la dignitat humana, des d’un discurs combatiu i coherent amb valors universals. Oliveres és economista i ha participat en moltes de les campanyes per la pau i el desenvolupament i també en iniciatives de l’antifranquisme.

El Plenari també atorga tres medalles d’or al mèrit cultural. La primera per a Anna Maleras, una figura clau en l’entrada de Barcelona a les tendències artístiques que han marcat la dansa durant la segona meitat del segle XX a escala mundial i en la formació de generacions senceres de ballarins a la ciutat de Barcelona. Se li reconeix el seu paper cabdal en la internacionalització de Barcelona com a centre mundial de la dansa, generant l’entrada de nous corrents artístics a la ciutat i exportant-la alhora com a centre de formació de primer nivell.

També atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Cesc Gelabert, un dels coreògrafs i ballarins més importants de la història recent de Barcelona. Un creador que ha establert unes profundes arrels a la ciutat i reconegut artista en el camp de la dansa a nivell internacionals. Se’l reconeix per haver connectat Barcelona amb la modernitat en el món de la dansa, per la qualitat de les seves creacions i per la seva condició de pioner en l’exportació de dansa feta a Catalunya d’alta qualitat.

La tercera Medalla d’Or al Mèrit Cultural és atorgada a Daniel Giralt-Miracles, figura cabdal en l’expansió del coneixement sobre el patrimoni artístic barceloní del segle XX gràcies a la seva tasca com a crític, comissari i director museístic. Investigador de primer nivell, la seva labor divulgativa ha servit perquè la ciutat s’hagi pogut conèixer millor artísticament, però també, i molt notablement, per contribuir a ressituar-la en el context internacional. El Plenari ha reconegut les seves aportacions sobre el patrimoni artístic barceloní, la significació dels seus estudis sobre Antoni Gaudí i Salvador Dalí, el seu paper bàsic en la configuració del MACBA i el seu compromís constant amb Barcelona, exemplificat amb la donació recent del llegat artístic del seu pare, Ricard Giralt-Miracle.