Notícies

Comunicat de l’ACCA en contra del tancament de La Capella de Sant Roc de Valls, un projecte d’art contemporani i de territori amb més de 35 anys de trajectòria

La Capella de Sant Roc és un projecte iniciat l’any 1985 per Anton Gurí, aleshores director de l’Escola d’Art de Valls. Des de llavors ha tingut dues etapes clarament diferenciades. La primera, que cobreix els primers quinze anys, va ser dirigida pel propi Gurí, el qual va marcar la dedicació i l’esperit de la programació d’aquest espai tan emblemàtic en relació amb la promoció dels artistes joves que es movien en el camp de l’art emergent. La segona etapa ha estat capitanitzada pel Museu de Valls qui s’ha responsabilitzat de la programació, amb el suport de l’Institut d’Estudis Vallencs, la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Valls i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un projecte en el qual diversos crítics de la nostra associació han tingut ocasió d’iniciar-se en el comissariat d’exposicions.

L’any 1993 La Capella de Sant Roc és guardonada amb el premi ACCA als espais d’art per la seva activitat en l’àmbit de l’art de recerca. L’any 2017, la seva segona etapa repeteix el guardó, en aquesta ocasió per la seva llarga trajectòria i el seu compromís per promoure la recerca, la producció i la difusió de l’art i el pensament del nostre temps des de les bones pràctiques i lluny dels grans centres culturals.

Aquesta setmana hem rebut la notícia que l’Institut d’Estudis Vallencs ha decidit unilateralment el tancament d’aquest projecte per ubicar-hi en el seu lloc un espai d’exposició permanent dedicat al compositor Robert Gerhard, el comissariat del qual ha estat encomanat a Rosa Pera.

No posem en dubte la rellevància de Gerhard, ni l’encert de la proposta amb que de ben segur ens sorprendrà la comissària, però si la necessitat que el reconeixement al músic vallenc hagi de fer-se en detriment d’un projecte de referència per a les arts visuals catalanes. És per aquest motiu que convidem l’IEV a repensar la seva decisió i cercar un altre espai al territori per homenatjar Robert Gerhard. Així mateix, reclamem a l’Ajuntament de Valls, implicat en el projecte des del principi, que vetlli per a què la ciutat, i l’escena artística catalana, no perdin el que ara mateix és el projecte més veterà al sud del país que juntament amb la Biennal d’Art – Premi Guasch Coranty fa tants anys que posiciona Valls com una de les ciutats del Camp de Tarragona que més aposta per l’emergència de les arts contemporànies, per no dir la que més. Un projecte, el de la capella, que amb un pressupost molt modest, però amb molta dedicació i encert, ha aconseguit fer-se un nom entre els espais de producció i de difusió d’art contemporani del país.

La situació d’alerta sanitària ha castigat a un sector, el de les arts visuals contemporànies, que porta ja massa temps tocat de mort; i cal que les administracions i els actius que el composem vetllem més que mai pel manteniment dels projectes i institucions que encara estan en actiu, per tal que els nostres professionals –artistes, comissaris, etc.­– continuïn disposant d’oportunitats per desenvolupar la seva tasca.