Notícies

Comunicat de l’ACCA. En contra de la censura

Arran de la notícia apareguda a la premsa segons la qual l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat la proposta de cartell original de l’exposició World Press Photo 2013 on apareixia una imatge del torero Juan Jose Padilla,, i si no hi ha alguna explicació convincent, a hores d’ara, amb la informació que ha transcendit, l’ Associació Catalana De Crítics D’art (ACCA) es manifesta absolutament en contra del que entenem un acte de censura en contra d’un artista, el reputat fotògraf Daniel Ochoa de Olza, i en contra de tota una població.

 
Les explicacions inicials de l’Ajuntament segons les quals ells no han censurat, sinó que van demanar una segona opció de cartell, que és la que han triat finalment, són, precisament, l’enunciat exemplar del procediment d’una censura per part del poder. Sobretot si s’accepta explícitament que el contingut de la imatge que no s’ha triat no s’adequava a allò que, segons un portaveu municipal, són els “valors” de la campanya “Barcelona Inspira”. Entenem que una cosa és prohibir l’espectacle taurí i una altra de molt diferent és prohibir una imatge que no conté absolutament cap al.lusió a la violència. Més enllà d’això, convindria saber amb quin assessorament ètic i, sobretot, estètic ha comptat per prendre aquesta decisió.
 
En aquest sentit, ens preguntem si, a partir d’avui, l’Ajuntament prohibirà la reproducció de totes les pintures que Picasso va fer sobre temàtica taurina, algunes de les quals són al Museu Picasso de Barcelona. O si ja no es podrà reproduir cap altre de les múltiples aproximacions que els artistes del món, i també els catalans, han fet de l’espectacle taurí al llarg de la història.
 
Entenem que l’Ajuntament hauria de rectificar d’immediat aquesta decisió.
 
A Barcelona, 16 d’octubre de 2013
 
Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA. AICA-Catalonia)