Notícies

La Col·lecció incompleta. Jornades sobre col·leccionisme públic

JORNADES SOBRE COL·LECCIONISME PÚBLIC

Amb ponències d’Annie Fletcher, Mariona Moncunill, Octavi Rofes, Sergio Rubira, Suset Sánchez, Dorothea von Hantelmann i Stephen Wright.

Taula rodona amb la participació de Ferran Barenblit, Carme Clusellas, Roser Figueras, Jesús Navarro i Julio Vaquero.

A cura d’Oriol Fontdevila.

Divendres 24 de novembre, de 9.30 h a 20 h Dissabte 25 de novembre, de 9.30 h a 14.40 h

Centre d’Art La Panera. Pl. de la Panera, 2. Lleida

 

Quins són els reptes que afronten avui les col·leccions d’art contemporani? Amb motiu de la desena edició de la Biennal Leandre Cristòfol del Centre d’Art La Panera i del centenari del Museu d’Art Jaume Morera, les jornades La Col·lecció Incompleta obren un marc per a la reflexió a l’entorn dels processos i formats que adopta el col·leccionisme públic, el qual serà útil també per a l’anàlisi d’alguns casos de col·lecció que prenen en consideració els desafiaments actuals de les pràctiques artístiques i socials. La incompletesa, alhora que és una condició definitòria de la contemporaneïtat, resulta especialment desafiant quan atenem el col·leccionisme públic. D’una banda, aspectes que es fan valer amb l’art actual, com són l’efimeritat del procés o de la vivència, actuen a contrapèl de la pròpia possibilitat de patrimonialitzar-lo en la seva completesa. D’altra banda, el col·leccionisme, en qualitat de pràctica social, acostuma a aparèixer com a anacrònic en els seus procediments, sense donar-se pràcticament resposta a la crítica vers alguns dels puntals de la democràcia liberal, com ara les nocions de la representativitat i la propietat. El terme «incompletesa» té una ressonància especial quan ens referim al context català, en què les col·leccions públiques d’art contemporani són considerablement escasses. Ara bé, davant de la impossibilitat que una col·lecció d’art contemporani esdevingui mai completa, quines són les oportunitats que s’obren en l’escenari actual?

Oriol Fontdevila

 

Un projecte del Centre d’Art La Panera i el Museu d’Art Jaume Morera, amb la col·laboració de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.