Notícies

Alerta! Un nou atac a l’art contemporani?

La Diputació de Barcelona estaria a punt de cancel·lar el Programa d’Arts Visuals per al 2014.

La Diputació de Barcelona ha cancel·lat per als pressupostos de l’any vinent tota partida destinada al Programa d’Arts Visuals. De moment diguem que és un rumor. És per això que el titular d’aquest text l’he posat amb un interrogant. Cal tenir precaucions. Tanmateix, les fonts que m’han donat la notícia em diuen que no hi ha equívoc possible: des de l’oficina de la Diputació s’estan suprimint tots els projectes que havien començat a tirar endavant de cara al 2014 i només es continua residualment amb allò que encara està vigent pel que queda del 2013: dues exposicions itinerants per als ajuntaments de la província (“Antoni Llena. SOS: senyals de fum des d’un subsòl” i  “Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectània”) i no sé si algun laboratori de formació.

Suposem que el rumor sigui fals. Aleshores, ja m’avanço a demanar disculpes a tots els membres de la Diputació de Barcelona. Suposem, però, que el rumor sigui cert. Que, com m’han dit, no hi ha ni tan sols una alternativa pensada, que la partida que estava destinada al Programa d’Arts Visuals s’ha posat a zero. I ja sabem que, en l’administració, allò que no té partida pressupostària no existeix. Simplement, s’hauria pres una decisió política, ideològica, molt definida i que ens recorda coses que han passat en els darrers temps a Catalunya: acabar amb l’art contemporani, almenys acabar amb aquell que no pugui vendre’s als turistes de la capital.

Voldria recordar dues coses. La primera, d’ordre estrictament històric, és que el Programa d’Arts Visuals de la Diputació fa molts anys que funciona i que, més enllà de les opinions que pugui generar entre els professionals del sector, ha servit perquè molts ajuntaments de la província de Barcelona allotgessin exposicions que han servit per acostar a la població i, sobretot, als escolars el món de l’art de l’actualitat. Tancar aquesta font és deixar via lliure perquè alguns ajuntaments omplin la programació de les seves sales amb les coses més carrinclones que un pugui pensar. És possible que sigui això el que es busca, ni més ni menys. El Programa també inclou laboratoris de formació en els quals han participat docents d’alta qualificació.

La segona cosa que vull recordar és que la Diputació, ara mateix, està governada per CiU. I que ja no pot prendre’s a broma ni interpretar-ho com a una casualitat que uns quants ajuntaments de la mateixa formació hagin suprimit els espais que tenien destinats a l’art contemporani o, degut a la pressió, els hagin reconvertit sense projectes clars; o que la pròpia Conselleria de Cultura del senyor Mascarell tingui tan poca cura per l’art contemporani que no sigui de gran escala; o que el President de la Generalitat mostri el menor interès per a posar fonaments per als artistes, els crítics i el públic d’una Catalunya futura. El Liceu té problemes i tot són buscar solucions; l’art visual del present es mor, i els polítics s’inhibeixen. O aplaudeixen.

Això de la Diputació de Barcelona, si es confirma el tancament del seu Programa d’Arts Visuals, és una altra sotragada a la qual el sector en pes ha de reaccionar. Tota la societat.  I els primers que han de fer-ho són la resta de partits que formen part de la Diputació. O més amunt i tot. Ja va sent hora que Esquerra Republicana de Catalunya posi una mica d’ordre en aquest trasbals que suposa la cultura catalana en l’actualitat, aquella de la qual hauria de néixer la cultura d’un nou Estat que els dirigents d’aquesta formació volen assolir.

Si és un rumor fals, prometo deixuplinar-me. Però si és veritat, cal que es rectifiqui d’immediat. La societat catalana no es mereix tanta mediocritat.

Joan M. Minguet

President de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA)